Black Friday 2023

Black Friday 2023

Het is de tijd van het jaar weer dat we langzaam richting de feestdagen gaan. Voordat de feestmaand aanbreekt is er daar Black Friday, wat in het Nederlands ‘Zwarte vrijdag’ betekent. Wat is Black Friday precies? En waar komt het vandaan? Om daar goed antwoord op te geven zijn wij op onderzoek gegaan en hieronder leggen we het ontstaan van deze dag uit.

Het Ontstaan van Black Friday: Een Historische Achtergrond

Black Friday staat tegenwoordig vrijwel synoniem voor grote kortingen en enorme winkelgekte. Deze dag komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. In het midden van de twintigste eeuw ontstond ‘Black Friday’ in Philadelphia. Deze term werd gebruikt om te verwijzen naar de drukte en chaos die ontstond op de dag na Thanksgiving. De dag na deze Amerikaanse feestdag gingen mensen massaal naar de winkels toe om kerstinkopen te doen. Black Friday markeert traditioneel het begin van het kerstinkoopseizoen.

Waar komt de naam ‘Black Friday’ vandaan?

Waar de naam van Black Friday precies vandaan komt zijn de meningen over verdeeld. De meest voorkomende verklaring is het moment waarop winkeliers hun boekhouding bijwerken en rode cijfers (verlies) omzetten in zwarte cijfers (winst) dankzij de enorme omzet die ze op Black Friday behalen. Een andere, minder bekende theorie is dat de naam afkomstig is van de drukte van verkeersopstoppingen die de dag met zich meebrengt. Hierdoor zouden de politieagenten in philadelphia de term ‘Black Friday’ bedacht hebben om de onaangename situatie te benoemen.

Black Friday in Nederland: een opkomend fenomeen dat steeds groter wordt

De populariteit van Black Friday in Nederland neemt elk jaar schrikbarend toe. Thanksgiving is in Nederland gene traditie, maar veel Nederlandse retailers hebben het concept van Black Friday wel omarmd om klanten met aantrekkelijke kortingen te verleiden om aankopen te doen. Black Friday valt in Nederland standaard op de laatste vrijdag in november en dit luidt het startpunt in van de feestmaand, waarin Sinterklaas, Kerst en het nieuwjaar de revue passeren.

Wat Betekent Black Friday in Nederland momenteel?

Sinds enkele jaren is Black Friday in Nederland uitgegroeid tot een groot winkel- en e-commerce event. Zowel fysieke winkels en webshop bieden kortingen en promoties aan om consumenten aan te moedigen om aankopen te doen. Het fenomeen groeit steeds meer, en de druk op retailers en vooral logistieke partijen neemt enorm toe. Mede daardoor is onder andere een Black Friday-week in het leven geroepen om de bestellingen meer te spreiden. De meeste bestellingen vinden echter op de échte Black Friday plaats, waardoor partijen zoals PostNL, DHL en DPD problemen hebben om op tijd alle pakketjes te leveren.

Als consument: tips voor Black Friday

Als consument wil je natuurlijk de beste deals niet mislopen. Hieronder staan enkele tips om op Black Friday te profiteren van de leukste aanbiedingen, maar tegelijkertijd ook om verstandig te winkelen:

  • Maak een Budget: het is goed om van te voren te weten wat je budget is. Door de hoge kortingen op Black Friday kan het verleidelijk zijn, maar het is belangrij om binnen de financiële mogelijkheden te blijven
  • Vergelijk prijzen: vergelijk de prijzen van producten bij verschillende winkels om er zeker van te zijn dat jij de beste deal op het product hebt
  • Voorkomt impulsaankopen: voordat je aankopen doet is het verstandig om te achterhalen of dit iets is wat je écht nodig hebt. Laat je vooral niet verleiden door te veel impulsaankopen.
  • Controleer de voorwaarden: korting is leuk, maar welke voorwaarden zitten er precies aan? Lees voordat je tot aankoop over gaat altijd de voorwaarden die bij de aanbieding horen. Check onder andere het retourbeleid.

Black Friday 2023

Black Friday, wat oorspronkelijk is ontstaan in de Verenigde Staten, heeft zich inmiddels goed genesteld in Nederland en is één van de belangrijkste evenementen voor retailers én consumenten. Black Friday 2023 is vermoedelijk wéér groter dan het jaar 2022. Door de vele kortingen kan je soms door de bomen het bos niet meer zien, daarom hebben we hier boven enkele tips aangegeven die je kan gebruiken om het zo overzichtelijk mogelijk te houden. Ben je geïnteresseerd in deals voor dekbedovertrekken? Ga dan snel naar onze dekbedovertrekpagina voor de beste Black Friday deals.