De magie van het Sinterklaasfeest

De magie van het Sinterklaasfeest

Richting het einde van het jaar begint een van de meest nostalgische tradities in Nederland: het Sinterklaasfeest. Medio november komt het land in de ban van de oude en meest geliefde traditie. Het hoogtepunt is uiteraard pakjesavond op 5 december. Maar waar komt het dit feest nu precies vandaan? Laten we eens duiken in de rijke geschiedenis van dit feest en ontdekken waarom wij op 5 december pakjesavond vieren!

Wie is Sinterklaas?

Het verhaal van Sinterklaas gaat terug naar de vierde eeuw na Christus. Het feest zoals wij het nu kennen is gebaseerd op de heilige Sint-Nicolaas, een bisschop die bekend stond om zijn vriendelijkheid en vrijgevigheid jegens de minder bedeelden en kinderen. Uit geschriften uit de oudheid is het verhaal terug te lezen dat hij gouden munten in de schoenen van arme kinderen stopte. Dit gaf later aanleiding tot het gebruik van klompen en later schoenen om cadeautjes in te plaatsen tijdens het Sinterklaasfeest.

Wanneer en waar komt Sinterklaas aan in 2023?

De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 18 november in Gorinchem. Meestal komt Sinterklaas met zijn gevolg met stamboot vanuit Spanje aan halverwege november. Dit symboliseert de aankomst van Sinterklaas in Nederland en is een spektakel dat door jong en oud met veel enthousiasme wordt gevolgd. Na aankomst volgt een periode van verwachting en opwinding terwijl kinderen hun schoenen zetten, tekeningen maken voor Sinterklaas en liedjes zingen in de hoop cadeautjes te ontvangen.

Waarom is 5 december Pakjesavond?

Dat voor 5 december is gekozen als Pakjesavond is geen toeval. Sint-Nicolaas zou op 6 december zijn sterfdag hebben gevierd. Om die reden is ervoor gekozen om een dag er voor – 5 december – cadeautjes uit te delen, ter ere van de heiligman. 5 december is tegenwoordig geen harde datum meer. Het familiefeest wordt vaak in het weekend uitgebreid gevierd en aangezien 5 december niet altijd in het weekend valt komt het geregeld voor dat het een of enkele dagen ervoor wordt gevierd.

Sinterklaas en de pieten

Het Sinterklaasfeest wordt uniek en magisch mede door de pieten. Kinderen worden aangemoedigd om verlanglijstjes te maken en deze naar Sinterklaas te sturen en ’s avonds de schoen te zetten voor cadeautjes. In de nacht komen de pieten langs door de schoorsteen en doen in het geheim cadeautjes in de schoenen. Dit magische spektakel zorgt voor opwinding en een gevoel van verwondering bij de kinderen.

Hoe vier je Pakjesavond?

Op 5 december in de avond is het hoogtepunt van het Sinterklaasfeest. Op deze avond komt familie bij elkaar om samen cadeautjes uit te pakken. Het bijzondere van deze cadeaus dat het vaak vergezeld gaat met een gedicht, waarin de gever van het cadeau de ontvanger plaagt met humoristische rijmpjes van gebeurtenissen of herinneringen van het afgelopen jaar.

Pakjesavond is meer dan alleen cadeautjes uitpakken. Het zorgt voor enorme verbondenheid met familie, en doordat het feest van generatie op generatie door is gegeven hoort het onlosmakelijk bij de Nederlandse cultuur en identiteit. Pakjesavond is een moment van samenzijn op 5 december, waarin de warmte en viering van het familiefeest centraal staan. Welke andere feesten zijn er nog meer in het najaar? Lees dan onze blog over deze feestdagen.

Leuke kinderdekbedovertrekken voor de winter!

Ook bij Ekstero.nl vind je een grote collectie kinderdekbedovertrekken die de kinderkamer flink opfleuren. Zowel voor peuters als voor iets grotere kinderen zijn er voldoende verschillende leuke dessins. Een leuk dekbedovertrek met de favoriete sport of dier afgebeeld; wie wil dat nu niet krijgen?