Dekbedovertrek met instopstrook

Dekbedovertrek met instopstrook

Een dekbedovertrek schaf je aan om je dekbed in te kunnen doen, en je wilt natuurlijk optimale nachtrust en niet dat je dekbed uit je overtrek valt of verschuift. Daar is een oplossing voor bedacht door een instopstrook aan het dekbedovertrek toe te voegen. Er zijn echter verschillende instopstroken. Zo is de meest voorkomende een dubbel doorlopende, zijn er overtrekken met een flessenhals, drukknopen, een ritssluiting of een enkele instopstrook. Hieronder leggen we uit wat een instopstrook precies is en wordt per variant uitgelegd wat de voordelen zijn.

Wat is een instopstrook nu precies?

Een instopstrook zorgt er voor dat je dekbed niet uit je dekbedovertrek glijdt of verschuift. Het is een strook die je kan gebruiken om onder je matras te doen of in het overtrek. Een dekbedovertrek is daarom meestal langer dan het dekbed, zodat er ruimte overblijft voor de instopstrook. Dit kan je ook duidelijk zien aan de afmetingen die bij de dekbedovertrekken staan aangegeven. Een eenpersoons dekbedovertrek met de maat 140×200/220 cm, hierbij staat de 20 cm voor de instopstrook. De instopstrook van 20 centimeter gebruik je om onder je matras te doen.

Enkele instopstrook (aangestikt) dekbedovertrek

Een zogenoemde aangestikte instopstrook van een dekbedovertrek is aan de bovenzijde langer, meestal is dit 20 centimeter. Aan het voeteneinde is deze vastgestikt. Let bij het aanschaffen van je dekbedovertrek wel op de lengtemaat. De opening van een enkele instopstrook is namelijk wat kleiner aan de onderzijde.

Dubbel doorlopende instopstrook dekbedovertrek

Een dubbel doorlopende instopstrook is het meest voorkomend bij dekbedovertrekken. Hier is zowel de boven- als de onderzijde voorzien van een langere strook over de gehele breedte van je overtrek. De eenpersoons dekbedovertrekken hebben meestal een instopstrook van 20 centimeter, evenals de tweepersoons. De lits-jumeaux-varianten hebben naast de 20 ook instopstroken van 40 centimeter. Een dubbel doorlopende instopstrook kan je ook gemakkelijk onder je matras stoppen. De langere lengtes van de dubbel doorlopende instopstroken zijn ideaal voor langere dekbedden en boxsprings.

Flessenhals instopstrook

Een flessenhals instopstrook is een strook die aan het einde naar binnen is vastgestikt. Daar komt de naam ook vandaan: het lijkt op een hals van een fles. Deze instopstrook is ook ongeveer 20 centimeter lang. Let bij de aanschaf van een dekbedovertrek met flessenhals wel op bij de lengte. Je wilt namelijk niet dat deze verschuift of te groot is.

Dekbedovertrekken met drukknopen

Er zijn ook dekbedovertrekken die voorzien zijn van drukknopen. Hier heb je dus niet te maken met een instopstrook. Hou wel rekening met de aanschaf van een dekbedhoes met drukknopen. Een dekbed die 200 cm is, en een dekbedovertrek met drukknopen van 220 cm kan er voor zorgen dat je dekbed gaat verschuiven. Om dit te voorkomen kan je die extra 20 centimeter die vrij is gebruiken om deze onder het matras te stoppen.

Dekbedovertrek met ritssluiting

Er zijn ook dekbedovertrekken met rittsluiting. Vooral in Duitsland zijn deze bekend, daar is het standaard dat overtrekken met een ritssluiting zijn voorzien aan het voeteneind. In Nederland komt dit sporadisch voor, vooral bij kinderdekbedovertrekken. Het is een vrij simpel concept: je stopt je dekbed in het dekbedovertrek en sluit het af met de rits, zo weet je zeker dat het dekbed niet verschuift of uit het overtrek glijdt.

Dekbedovertrek met instopstrook online kopen

In de webshop van Ekstero kan je gemakkelijk jouw dekbedovertrek aanschaffen. In de filteropties heb je de mogelijkheid om jouw favoriete instopstrook te selecteren. Via een handomdraai worden dat alle beschikbare dekbedovertrekken getoond. Ga via hier naar de dekbedovertrekkenpagina.