Een hoofdkussen beschermen? Kies voor een kussensloop!

Een hoofdkussen beschermen? Kies voor een kussensloop!

Om een langere levensduur van je hoofdkussen te garanderen is het verstandig om er een kussensloop om te doen. Een kussensloop voorkomt namelijk dat er vuil, vocht en stof in je kussen trekt. Daarnaast voelt een sloop zacht aan, wat zorgt voor optimaal slaapcomfort en is er keuze uit verschillende kleuren. In deze blog beantwoorden we tien meest gestelde vragen over de beschermer van het hoofdkussen!

Zijn er verschillende materialen voor kussenslopen?

Kussenslopen worden vervaardigd uit verschillende materialen die elk ook weer andere eigenschappen hebben. Hieronder leggen we per materiaal uit wat de voordelen zijn:

 • Katoen voelt zacht aan, absorbeert vocht en ademt goed. Daarnaast is het slijtvast en garandeert het een lange levensduur
 • Katoen-satijn is een gladde, glanzende stof en heeft een luxe tintje. Daarnaast absorbeert het vocht en ademt het goed.
 • Percale katoen is een stof die dichter op elkaar geweven is én net iets zacht aanvoelt dan gewoon katoen. Het ademt goed en absorbeert vocht.
 • Flanel is geruwde katoen, wat er voor zorgt dat het snel je lichaamstemperatuur aanneemt. Het is vooral geschikt voor de winter of voor mensen die het snel koud hebben.
 • Linnen is een duurzame optie, wat steeds zachter wordt na elke wasbeurt. Daarnaast ademt het goed. Linnen kreukt echter niet, wat zorgt dat het niet zo zacht kan aanvoelen als andere materialen.
 • Microvezel is een synthetische optie, dat zacht aanvoelt en gemakkelijk in onderhoud is. Het kan minder ademen, maar is qua prijs een goedkopere optie.

Wat zijn de standaardmaten voor kussenslopen?

In Nederland is de standaardmaat voor een hoofdkussen 60×70 cm. Een kussensloop heeft dezelfde afmeting, zodat het goed passend is en niet verschuift. Voor een kinderkussen is er de maat 40×60 cm. Heb je een tussenmaat? Kies dan voor de 50×70 cm afmeting, dit noemen we ook wel de Amerikaanse maat.

Welke kleuren kussenslopen zijn er?

Een kussensloop kan je tegenwoordig in elke kleur krijgen. Zo zit er standaard bij een dekbedovertrek een of twee kussenslopen bij die eenzelfde print hebben als het dessin om op het overtrek, maar daarnaast kan je natuurlijk ook losse kussenslopen aanschaffen. Je hebt neutrale, rustieke kleuren zoals wit, grijs en antraciet. Maar als je een romantische setting <i>touch</i> wil geven aan je slaapkamer kan je het beste gaan voor roze. Een landelijke uitstraling krijg je met bruin of taupe. Wil je graag een feller tintje? Dan kan je het best voor het gewaagde rood of geel gaan. Met paars krijg je een royale uitstraling, en zwart brengt een vleugje elegantie.

Hoe kan ik mijn kussensloop het beste wassen en onderhouden?

 1. Controleer altijd eerst het waslabel. Daarin staat aangegeven tot welke maximale was temperatuur jouw kussensloop gewassen kan worden.
 2. Sorteer op kleur. Doordat er veel verschillende kleuren zijn dien je op te letten dat je wit en lichte kleuren apart wast en bonte kleuren bij elkaar. Door goed te sorteren voorkom je dat kleuren door elkaar lopen.
 3. Om te zorgen dat een kussensloop niet krimpt of beschadigd kan je het beste was op een lage temperatuur. In de meeste gevallen is een temperatuur van 40 graden voldoende.
 4. Ons advies is om geen bleekmiddel of wasverzachter te gebruiken, maar kies voor een mild wasmiddel.
 5. Heb je de beschikking over een droger? Kies hier ook voor een lage temperatuur om te voorkomen dat ze krimpen of beschadigen. Het beste advies hier in is om je kussenslopen aan het droogrek te hangen voor het beste resultaat.
 6. Strijken is niet nodig, maar als je dit wel graag wilt doen kies hier dan ook voor een lage temperatuur zodat kreukels verwijderd worden.
 7. Om te zorgen dat je kussenslopen niet bevangen worden door schimmel is het verstandig ze op te bergen op een droge plaats.
 8. Door goed om te gaan met je kussenslopen verleng je de levensduur, wat er voor zorgt dat je er lang van kan genieten.

Kan ik kussenslopen gebruiken om allergieën te verminderen?

Allergenen kunnen ontstaan door huisstofmijt, pollen en dierenharen. Om te zorgen dat je dit zoveel mogelijk tegen gaat is het verstandig om minimaal eenmaal per twee weken je kussenslopen te wassen.

Wat is het verschil tussen een kussensloop met hotelsluiting en een kussensloop met rits?

Een kussensloop met een hotelsluiting is een hoes die een opening heeft aan de zijkant met inslag. Hier stop je het hoofdkussen in, wat er voor zorgt dat je kussen netjes blijft zitten. Een kussensloop met een rits heeft een rits aan de zijkant, zodat de hoes volledig afgesloten kan worden.

De rits zorgt er voor dat er veel minder snel vuil en stof in het kussen trekt, wat vooral handig is voor mensen die allergisch zijn voor pollen of huisstofmijt. Door de volledige afsluiting kan het hoofdkussen ook niet meer uit de hoes glijden. Het nadeel van een ritssluiting is dat de rits na enige tijd stroever gaat of helemaal kapot gaat. Daar heb je bij een hotelsluiting geen last van, daarnaast kan het hoofdkussen door de opening van de sloop aan de zijkant goed ademen.

Kan ik een kussensloop gebruiken als kussenbeschermer?

Een kussensloop beschermt je kussen tegen vuil, vocht en stof. Een hoes biedt niet zoveel bescherming als een kussenbeschermer. Een kussenbeschermer is namelijk speciaal ontworpen om het kussen volledig te bedekken. In de meeste gevallen zijn ze ook waterdicht en gemaakt van goed ademend materiaal. Dit voorkomt dat je het te warm krijgt en comfortabel slaapt.

Hoeveel kussenslopen heb ik nodig?

Het aantal kussenslopen dat je nodig hebt hangt af hoeveel je er wilt gebruiken. Het advies is om minimaal twee kussenslopen per persoon aan te houden, zodat je altijd een extra set tot je beschikking hebt als de andere set gewassen wordt. Uiteraard breidt het aantal kussenslopen zich uit als deze ook decoratief worden gebruikt.

Hoe kan ik een kussensloop strijken?

Een kussensloop is in de meeste gevallen geschikt om te strijken. Om te zorgen dat de kreukels uit je kussenslopen gaan hebben we hieronder enkele tips op een rij gezet:

 1. Na het wassen van de kussensloop hang je deze eerst ter droging aan het droogrek
 2. Maak na het drogen gebruik van een strijkplank. Zorg er voor dat je de kussensloop goed strak om de strijkplank doet
 3. Maak gebruik van een stroomstrijkijzer. Dit kan helpen om de kussensloop te ontspannen en de kreukels die erin zitten te verminderen
 4. Strijk van boven naar beneden en doe de randen als laatste
 5. Hang de kussensloop op aan een droogrek, zodat er zich geen nieuwe kreukels kunnen vormen

Voordat je gaat strijken, kijk altijd wel even op het label of het bij jouw kussensloop mogelijk is en of er eventueel instructies instaan.

Hoe duurzaam is een kussensloop?

In de meeste gevallen, waaronder alle materialen die in het beginsel met katoen zijn vervaardigd, hebben een langere levensduur. Dit komt, omdat katoen van nature slijtvast is. Daarnaast voldoen alle kussenslopen van Ekstero.nl minimaal aan het OEKO Tex-label. Dit geeft aan dat er geen chemische, gevaarlijke stoffen gebruikt zijn. Dit is beter voor je huid, het milieu en jouw gezondheid.

Een kussensloop nodig

Om te zorgen dat je de levensduur van je hoofdkussen verlengd is een kussensloop een belangrijk item. Door de optie in verschillende materialen en kleuren is er voor ieder een geschikt exemplaar. Op onze kussensloop-pagina kan je een uitgebreid assortiment zien met katoenen kussenslopen. Jouw ideale nachtrust start hier!