Hoe kies ik een dekbedovertrek?

Hoe kies ik een dekbedovertrek?

Een dekbedovertrek is een belangrijk onderdeel van je beddengoed. Je wilt graag tijdens de nacht optimale slaapcomfort en wilt ook een leuke uitstraling geven aan je slaapkamer. Hoe kies je de juiste maat, materiaal en kleur? En hoe hou je het dekbedovertrek mooi? Dat leggen we hieronder uit in onze blog: hoe kies je een dekbedovertrek?

Hoe kies je de juiste maat dekbedovertrek?

Je wilt graag een nieuw dekbedovertrek aanschaffen en je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je niet de mist in gaat met het kiezen van de juiste maat. Door internationalisering worden er in Nederland en België ook steeds meer andere maten aangeboden. De maten in het beddengoed zijn namelijk niet universeel. Om er absoluut zeker van te zijn dat je de juiste maat selecteert kan je het best beginnen met het opmeten van je dekbed. Meet de breedte en lengte zorgvuldig op en hou rekening met de dikte van het dekbed. Een winterdekbed of een zomerdekbed maakt natuurlijk verschil in dikte. De standaard Nederlandse dekbedovertrekken springen daar al op in. Deze zijn namelijk voorzien van een instopstrook van twintig of veertig centimeter. Voor een eenpersoons dekbedovertrek is dit 140×220/220 cm. Waarbij de ‘220’ staat voor een extra twintig centimeter voor de instopstrook. De meest voorkomende is de dubbel doorlopende instopstrook. Deze strook is evenredig lang als je dekbedovertrek en kan je onder je matras stoppen, zodat je overtrek niet verschuift. Een tweepersoons dekbedovertrek is 200×200/220 cm en een lits-jumeaux varieert van 240×200/220 cm of 260×200/220 cm.

 

Hoeveel groter moet een dekbedovertrek zijn?

Het meest verstandige is om een dekbedovertrek aan te schaffen die twintig centimeter groter is dan je dekbed. Zoals bij de vorige vraag beantwoord, wordt daar al op ingespeeld door de instopstrook die in de meeste gevallen twintig centimeter is. Zo blijft het dekbed mooi op zijn plaats zitten en verschuift het niet gedurende de nacht.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbedovertrek?

Naast de maat zijn er ook nog andere factoren die belangrijk zijn bij het aanschaffen van een dekbedovertrek. Het materiaal is minstens net zo belangrijk. Dit kan van persoon tot persoon verschillen. Katoen is het meest voorkomende en is geschikt gedurende het gehele jaar. Het voelt zacht aan, ademt goed en absorbeert vocht. Daarnaast heeft het een licht verkoelende werking in de zomer en is het slijtvast, wat zorgt voor een langere levensduur. Wil je graag voor een luxere variant gaan? Kies dan voor katoen-satijn of percale katoen. Satijn voelt soepel en glad aan en heeft een mooie glans, waar percale katoen door de dichte weeftechniek nét wat zachter aanvoelt dan gewoon katoen. Verder is een ander belangrijk punt het dessin van het dekbedovertrek. Wil je graag een effen kleur, een patroon of juist een afbeelding? Met combinaties van verschillende kleuren, prints of patronen kan je jouw persoonlijke smaak in je slaapkamer brengen. Als laatste wil je dat je dekbedovertrek lang mooi blijft. Kijk daarom altijd goed naar het waslabel wat voor jouw dekbedovertrek van toepassing is. Soms is een specifieke manier van wassen nodig, of is het niet geschikt voor de droger en mag het niet gestreken worden. Doordat je rekening houdt met bovenstaande factoren kan je tot een weloverwogen en goede keuze komen die voldoet aan jouw wensen.

 

Wat zijn de fijnste dekbedovertrekken?

De fijnste dekbedovertrekken is vooral heel erg persoonlijk. Wat voor jou een fijn overtrek is om onder te slapen is voor een ander niet het geval. Er zijn verschillende materialen, die hierboven al kort zijn besproken. Katoen is het meest voorkomend, katoen-satijn en percale katoen zijn luxer, maar ook duurder. Daarnaast heb je nog flanel, wat zeker voor koukleumen ideaal is. Flanel heeft een donslaagje, waardoor het snel de lichaamstemperatuur aanneemt, het is dikker en zorgt dat je het lekker warm hebt gedurende de winter. Heb je een klein budget? Dan kan microvezel als materiaal een uitkomst zijn. Dit is een zeer populair materiaal in Duitsland en is voordelig in prijs, voelt zacht en soepel aan de huid aan en is zeer licht.

 

Kan mijn dekbedovertrek krimpen bij het wassen?

Een dekbedovertrek kan krimpen tijdens het wassen. Het verschilt per materiaal hoe groot de kans is dat het krimpt, en het is daarom altijd goed om de wasvoorschriften goed door te lezen op het label. Katoen is bijvoorbeeld gevoelig voor krimp, vooral als het op een hoge temperatuur wordt gewassen en gedroogd in de droger. Daarom wordt vaak aangegeven dat het verstandig is om een temperatuur van 40 graden te wassen voor dit materiaal. Is 60 graden mogelijk? Ja, in de meeste gevallen is dit wel het geval. Wel blijven we herhalen: om zeker te zijn dat de krimp zo minimaal mogelijk is, volg op wat er op het wasvoorschriftenlabel staat. Na het wassen is het beste advies om je dekbedovertrek uit te laten hangen aan een droogrek of aan de waslijn. Het is niet ideaal om het overtrek in de droger te doen, dit voor het meest gunstige effect. Zo hou je je dekbedovertrek langer mooi en kan je er langer van genieten. Wil je meer informatie over beddengoed wassen? Lees dan onze blog met tips over het wassen van je beddengoed.

 

Kan je een dekbedovertrek wassen op 40 graden?

Een dekbedovertrek kan in de meeste gevallen gewassen worden op 40 graden Celsius. Dit is het meest voorkomende advies voor het wassen van beddengoed. De meeste vuiligheid, stof en bacteriën worden hiermee verwijderd. Kijk wel altijd even op het label of het dekbedovertrek dat je hebt geschikt is om te wassen op deze temperatuur. In sommige gevallen kan het materiaal niet geschikt zijn om te wassen of dient deze een speciale was behandeling te krijgen. Daarnaast wordt aanbevolen om een mild wasmiddel te gebruiken bij het wassen van het dekbedovertrek. Een te agressief wasmiddel kan zorgen voor verkleuring of zelfs beschadiging van je overtrek. Een milde variant is beter voor het materiaal en zorgt dat je overtrek mooi van kleur blijft.

 

Ik heb een allergie voor huisstofmijt, kan je een dekbedovertrek ook wassen op 60 graden?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt kan het een betere optie zijn om je dekbedovertrek te wassen op 60 graden. De mogelijkheid tot krimp is wat groter, maar het zorgt er wel voor dat de huisstofmijten zo min mogelijk kans hebben om allergische reacties te veroorzaken bij jou.

 

Kan je een dekbedovertrek wassen op 90 graden?

In bepaalde gevallen is het mogelijk om je dekbedovertrek te wassen op 90 graden Celcius. Maar in vrijwel alle gevallen is dit niet aan te raden. Het voordeel van deze hoge temperatuur is dat de meeste bacteriën en huisstofmijten verwijderd worden, maar de kans neemt ook toe dat er krimp en verkleuring ontstaat van je overtrek. Kijk goed op het waslabel of je dekbedovertrek geschikt is om een temperatuur aan te houden van 90 graden. Niet alle materialen zijn er namelijk voor geschikt. Katoen kan krimpen, terwijl bijvoorbeeld microvezel kan smelten. Verstandig is om het overtrek niet met ander wasgoed te wassen op deze temperatuur, zodat er geen kleuroverdracht kan plaatsvinden. Na het wassen, hang het overtrek aan een droogrek of waslijn en gebruik geen droger, dit om de aantasting van het dekbedovertrek zo minimaal te houden.

 

Moet ik rekening houden met de grootte van mijn hoofdkussen?

Bij het kopen van een dekbedovertrek dien je ook rekening te houden met de afmetingen van je hoofdkussen. Je krijgt namelijk bij de aankoop vrijwel altijd een kussensloop bij een eenpersoons en twee kussenslopen bij een tweepersoons dekbedovertrek. Ook daarin heb je verschillende afmetingen. De standaardmaat van een Nederlandse kussensloop is 60×70 cm. Voor een kinderhoofdkussen kan je kiezen voor een kussensloop van 40×60 cm. Heb je een tussenmaat? Kies dan voor 50×70 cm.

 

Het juiste dekbedovertrek voor jou!

Er komt heel wat bij kijken om niet alleen een dekbedovertrek aan te schaffen, maar ook zeker mooi te houden! Bij het kiezen van de juiste maat, materiaal en print heb je het eerste traject succesvol afgerond, maar daarna dien je te zorgen dat je het overtrek mooi houdt. Hierboven hebben we geprobeerd een zo’n compleet mogelijk antwoord te geven op: hoe kies je een dekbedovertrek. Ben je klaar om een exemplaar uit te zoeken? Ga dan snel naar onze dekbedovertrekken-pagina.