Hoe kies je een zomerdekbed?

Hoe kies je een zomerdekbed?

Zomerse temperaturen? Tijd voor een zomerdekbed!

De zomer is in aantocht, temperaturen stijgen, en je wilt graag de zwoele nachten heerlijk slapend doorkomen? Dan is een zomerdekbed een uitstekend idee om aan die voorwaarde te kunnen voldoen. Wat is een zomerdekbed precies en wat gaat het jou helpen tijdens de warme zomernachten? Dat leggen we hieronder uit!

Wat is een zomerdekbed?

Een zomerdekbed is speciaal ontwikkelt voor het warmste seizoen van het jaar. Ze zijn licht van gewicht, nemen snel vocht op en hebben een verkoelende werking wat ideaal is tijdens nachten met tropische temperaturen. Maar hoe herken je een zomerdekbed? Dekbedden zijn onderverdeeld in warmteklasses. Deze klasses lopen van 1 tot en met 4, waarbij 1 voor de winter het meest geschikt is en 4 voor de zomer. Deze zijn dun en licht. Naast een enkel zomerdekbed kan je er ook voor kiezen om voor een 4-seizoenen dekbed te gaan. Dit dekbed bestaat uit twee afzonderlijke dekbedden, waarvan één warmteklasse 4 heeft en dus een zomerdekbed is. Het andere deel is meer geschikt voor de lente en de herfst. Beide delen kan je aan elkaar koppelen door drukknopen, waardoor je in de winter een warm winterdekbed hebt. Zodra het weer warmer wordt koppel je ze los en als de zomer in aantocht is pak je het zomerdekbed erbij om onder te slapen.

Kiezen van de juiste maat voor een zomerdekbed

Een zomerdekbed zijn verkrijgbaar in vrijwel elke standaardmaat. Zo is er een dekbed voor peuters (120×150 cm), voor eenpersoons (140×200/220 cm) en tweepersoons (200×200/220 cm). Ben je op zoek naar een lits-jumeaux? Geen probleem, ook daarin zijn zomerdekbedden te vinden! Als je met je partner in een tweepersoons bed slaapt is het wel verstandig om af te stemmen wat de persoonlijke voorkeur is. Als je partner het snel koud heeft of te warm is het waarschijnlijk beter om afzonderlijk – dus voor twee eenpersoons dekbedden – te kiezen.

Welke vulling voor een zomerdekbed?

Er zijn verschillende vullingen voor een zomerdekbed, elk met hun eigen eigenschappen. Hieronder zetten we de meest voorkomende op een rij.

Katoen zomerdekbed

De meeste zomerdekbedden worden vervaardigd uit katoen. Dit materiaal voelt heerlijk zacht en soepel aan, ademt goed en absorbeert makkelijk vocht. Daarnaast is katoen van nature slijtvast, gemakkelijk in onderhoud en erg duurzaam. Katoen heeft tevens een licht verkoelende werking tijdens zomerse nachten. Daarnaast zijn de dekbedden ook in banen gestikt, wat de verkoelende werking evenredig verdeeld; ideaal! Een katoenen zomerdekbed is tevens wasbaar, zo heb je altijd een fris en schoon dekbed. De zomerdekbedden van Lovéron zijn tevens anti-allergisch.

Voordelen

 • Slapen onder licht zomerdekbed
 • Ventileert goed en absorbeert vocht
 • In banen gestikt, waardoor verkoeling evenredig wordt verdeeld over het dekbed
 • Wasbaar, waardoor je altijd onder een schoon en fris ruikend dekbed slaapt
 • Dekbedden van Ekstero voldoen aan OEKO Tex-normen

Donzen zomerdekbed

Zomerdekbedden van dons, bestaan die? Ja, dat klopt! Dons wordt veelal gebruikt voor winterdekbedden, omdat dit veel warmte afgeeft, maar er zijn ook donzen zomerdekbedden. Deze zijn voorzien van een kleine hoeveelheid dons, waardoor het extra licht aanvoelt – zelfs lichter dan katoen. En uiteraard minder warm. Dons heeft tevens een natuurlijk, vochtregulerend en isolerend effect, wat zorgt voor goede ventilatie en verkoeling. Let bij dons wel op of het voldoet aan de Europese norm 12934 en voorzien is van de certificering van RDS en het Downafresh label. Donzen zomerdekbedden zijn licht en hebben een verkoelende werking en zijn ook veel gevallen wasbaar.

Voordelen

 • Zeer licht zomerdekbed met kleine hoeveelheid dons
 • Natuurlijk, vochtregulerend effect
 • Goed isolerend en uitstekend ventilerend
 • Wasbaar, wat ideaal is om het zomerdekbed fris en schoon te houden
 • Donzen dekbedden van Ekstero voldoen aan Europese norm 12934

Synthetisch zomerdekbed

Heb je een allergie voor huisstofmijt? Dan kan je het beste kiezen voor een zomerdekbed dat gemaakt is van synthetische materialen, zoals microvezel. Het synthetische materiaal zorgt er voor dat je het op hogere temperaturen kan wassen, zodat huisstofmijt geen kans krijgt om zich te nestelen en is tevens erg licht. Synthetische zomerdekbedden ventileren minder goed, het is daarom raadzaam om regelmatig te luchten en te wassen, zodat je ook tijdens de warme zomernachten optimaal van een synthetisch zomerdekbed kan genieten.

Voordelen

 • Licht van gewicht
 • Huisstofmijt heeft geen kans
 • Wasbaar op hoge temperatuur
 • Raadzaam om regelmatig te luchten en te wassen
 • Dekbedden van Ekstero voldoen minimaal aan de eisen van OEKO Tex

Bamboe zomerdekbed

Bamboe zomerdekbedden zijn ideaal voor de zomer en voor mensen die veel transpireren. Bamboe neemt namelijk drie maal zoveel vocht op als katoen. Daarnaast is het ook goed ademend en licht van gewicht. Met een bamboe zomerdekbed ben jij verzekerd van optimaal slaapcomfort, ook tijdens tropische temperaturen. Bamboe zomerdekbedden zijn tevens wasbaar.

Voordelen

 • Licht van gewicht
 • Neemt drie maal zoveel vocht op als katoen
 • Zeer goed ademend
 • Optimaal slaapcomfort, ook tijdens tropische temperaturen
 • Ekstero dekbedden voldoen aan de OEKO Tex-norm.

Zomerdekbed online kopen

Ben je er uit? Dan is het tijd om een zomerdekbed online aan te schaffen. Dat kan je doen via hier. Via de handige filteropties kan je de keuze maken in de maat en het materiaal. Na jouw bestelling gaan we zo snel mogelijk aan de slag om het zomerdekbed bij je af te leveren. Laat de zomer maar beginnen!