Hoe vaak moet ik mijn bed verschonen?

Hoe vaak moet ik mijn bed verschonen?

Hoe vaak moet ik mijn bed verschonen?

Een optimale nachtrust start met een schoon bed. Het verschonen van je beddengoed lijkt een simpele taak, maar heeft een aanzienlijke impact op je algemene gezondheid en de slaapkwaliteit. In deze blog gaan we daar dieper op in. Waarom moet je je bed verschonen? Hoe vaak dien je dit te doen? En wat als je ziek bent? In deze blog gaan we daarop het antwoord vinden!

Je bed verschonen, wanneer en hoe vaak?

De algemene stelregel is dat je je bed minstens één maal per week dient te verschonen. En waarom is dat? Gedurende de week hoopt zich stof, huidschilfers en zweet op in je beddengoed. De hygiëne gaat met stappen achteruit en het kan allergieën veroorzaken.

Hoe verschoon ik mijn bed?

Je verwijdert als eerste het beddengoed wat nu op je bed ligt. Je dekbedovertrek, (hoes-)lakens een eventuele molton en kussenslopen haal je eraf. Haal de stofzuiger erbij en stofzuig je matras om stof en allergenen te verwijderen. Kijk al het beddengoed na tot op welke temperatuur je het kan wassen en was het op het aangegeven graden Celsius om het weer heerlijk schoon en fris ruikend te krijgen.

Ik ben ziek, hoe vaak moet ik mijn bed verschonen?

Het kan in een jaar voorkomen dat je een of meerdere keren ziek bent en daardoor meer in bed ligt dan gebruikelijk. De ziektekiemen die je bij je hebt kunnen zich ophopen in het beddengoed. Daarom is het raadzaam om je bed vaker te verschonen dan eenmaal per week. Het regelmatig verschonen helpt de verspreiding van ziektekiemen te verminderen en het draagt bij om te zorgen dat je weer beter wordt!

Wat gebeurt er als je lang niet je bed verschoont?

Als je voor een langere tijd je bed niet verschoont kan dit leiden tot opeenhoping van bacteriën, mijten en allergenen. Dit kan weer leiden tot huidproblemen, allergieën en zelfs ademhalingsproblemen.

Wat doe je met het beddengoed dat je wilt verschonen? Kan je dit wassen?

Het meeste beddengoed kan gewassen worden. Kijk altijd wel op het waslabel wat de maximale temperatuur is om te wassen en scheidt witte kleuren met bonte kleuren. Zo kan een dekbedovertrek gewassen worden op 40 graden of 60 graden, maar een molton laken bijvoorbeeld op 90 graden. Ook dekbedden kunnen in de meeste gevallen gewassen worden. Mocht dit niet mogelijk zijn is het goed om deze bijvoorbeeld vanuit het raam buiten te hangen voor frisse lucht en te kloppen. Wil je meer informatie over beddengoed wassen? lees dan onze uitgebreide blog over het wassen van je beddengoed. 

Hoe vaak wassen mensen gemiddeld hun beddengoed?

Gemiddeld wassen mensen hun beddengoed één keer per twee weken. Dit kan uiteraard variëren van de persoonlijke voorkeuren en levensstijl. Zo kan je bij het verschonen van je bed het oude beddengoed even in de wasmand laten zitten, alvorens het te wassen. Andere mensen kiezen er voor om direct bij het verschonen van het bed al het beddengoed te wassen.

Waarom moet ik mijn dekbed laten luchten uit het raam?

Het luchten van je dekbed uit het raam helpt bij het verwijderen van vocht en het neutraliseren van geuren. Het verbetert de hygiëne van je beddengoed en zorgt mede voor een frisse geur.

Is ventileren goed voor het schoon houden van je beddengoed en bed?

Ja, zeker! Ventilatie is essentieel om vocht en schimmels zo laag mogelijk te houden in aantallen. Zet het rooster open of een raam voor een goede luchtcirculatie in je slaapkamer. En zoals hierboven aangegeven: lucht af en toe je beddengoed.

Verschoon regelmatig je bed voor een goede nachtrust

Voor een gezonde slaapomgeving is het verschonen van je bed meer dan een huishoudelijke taak. Door je beddengoed consequent en periodiek te verschonen verminder je de ophoping van allergenen en bacteriën. Dit zorgt voor een goede nachtrust, een hygiënische slaapkamer en het is goed voor je gezondheid. Vergeet niet je beddengoed op regelmatige basis te wassen, je dekbed te luchten en je slaapkamer goed te ventileren voor een frisse en gezonde slaapervaring.