Hond in bed? De voor- en nadelen!

Hond in bed? De voor- en nadelen!

De trouwe viervoeter wordt bestempeld als een van onze beste vrienden en wordt beschouwd als lid van het gezin. Die intense band tussen hond en mens kan er niet alleen voor zorgen dat we ze in ons huis laten lopen, maar dat ze ook meegenomen worden om in het eigen bed te slapen. De vraag is natuurlijk of dit een goed idee is? In deze blog leggen we de voor- en nadelen uit. Zo kan je een goede beslissing nemen die zowel goed voor jou als voor je trouwe hond is.

Voordelen:

Goede nachtrust voor beide

Wanneer honden dicht bij hun baasje kunnen zijn voelen zij comfort en geruststelling. Dit wordt vooral ’s nachts versterkt. Het zorgt voor vermindering van verlatingsangst en een gevoel van veiligheid. Dit kan zorgen voor een betere nachtrust voor zowel hond als de baas!

Het versterken van de band

Als je er voor kiest om met je hond in bed te slapen zal dit onherroepelijk lijden tot een versterking van de band tussen jullie. Het bevorderd het gevoel van wederzijds genegenheid en verbondenheid.

Verminderen van stress

Uit studies blijkt dat het aaien van een hond stress kan verminderen. Dit bevordert dat je kalm en rustig wordt. Met het slapen van je hond in bed kan je het aaien en knuffelen met je trouwe viervoeter helpen om de dagelijkse sleur- en stress los te laten en beter te ontspannen. Dit zorgt voor een betere nachtrust, wat resulteert in met fris opstaan in de ochtend.

Nadelen:

Hygiëne

Een hond kan zorgen voor hygiënische problemen in bed. Honden spelen zowel binnen- als buiten en kunnen vuil en bacteriën opnemen in de haren. Mensen met een allergie moeten al uitkijken voor huisstofmijt en kunnen ook last krijgen van een huisdier die bij hen slaapt, vanwege de bacteriën die zij meebrengen.

Verstoren van de slaap

Honden slapen zo’n 16 uur per dag. Overdag verplaatsen ze zich regelmatig. Dit kan ook ’s nachts gebeuren. Door het draaien, lopen over het bed, springen over jou of het gesnurk kan er voor zorgen dat de nacht érg lang kan gaan duren. Dit zorgt er voor dat je minder fris aan je dag kan beginnen.

Territorium

Als je het toestaat om je hond te laten slapen in jou bed kunnen de grenzen vervagen, wat weer kan leiden tot gedragsproblemen. De hond kan het bed als zijn domein gaan beschouwen. Aangezien de viervoeter dan denkt dat dit mede zijn territorium is bestaat de kans dat hij beschermend of agressief gedrag gaat vertonen.

Wat is het beste advies?

Het hang van je persoonlijke voorkeur af of het slapen met de hond in bed een verstandige keuze is. Als hygiëne en allergieën een belangrijke zorg voor je zijn, dan is het beter om de hond in zijn mand of bench te laten slapen. Als dit geen probleem is en je graag gezelschap in bed hebt door middel van jouw trouwe viervoeter dan raden we uiteraard aan om de hond te laten slapen op het bed. Het meest verstandige advies is dat het belangrijk is dat de behoeften en welzijn van jou en je hond in overweging genomen moet worden bij het nemen van de beslissing. Slaap je het liefst ook onder een dekbedovertrek met een hond of andere dieren? Bekijk dan onze leuke dieren dekbedovertrekken!