Huisstofmijt, hoe voorkom ik dat?

Huisstofmijt, hoe voorkom ik dat?

’s Nachts wil je graag optimaal slaapcomfort hebben en ’s ochtends goed wakker worden. Huisstofmijt kan dat verstoren. Maar hoe voorkom je dat precies? Lees onze blog over dit beestje en wat je kan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn kleine, microscopische beestjes die zich voeden met dode huidcellen en het haar van mensen en dieren. Ze leven in huisstof, vandaar ook de naam, en gedijen vooral in warme en vochtige omgevingen. Daarom kunnen ze ook aanwezig zijn in matrassen, kussens en dekbedden. Heb je een allergie of astma, dan kan je last gaan krijgen van deze beestjes. De uitwerpselen die zij produceren kunnen namelijk allergische reacties veroorzaken. Een dekbedovertrek kan er mede voor zorgen om de huisstofmijten tegen te gaan, maar welk materiaal is dan eigenlijk het beste?

Keuze materiaal

De hoeveelheid huisstofmijten kan je flink reduceren door het juiste materiaal te kiezen. Een materiaal als katoen is van nature goed ademend en vocht absorberend. Dit zorgt er voor dat er minder vocht vastgehouden wordt en het is daarom minder aantrekkelijk voor huisstofmijten om zich daarin te nestelen. Een synthetisch materiaal is minder goed in staat om te ademen en kunnen daardoor meer huisstofmijten bevatten.

Was je beddengoed

Een manier om het aantal huisstofmijten zo klein mogelijk te houden is door je beddengoed regelmatig te wassen. Het is aan te bevelen om je dekbedovertrek en kussensloop minimaal eenmaal per week te wassen op een hoge temperatuur. Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60 graden niet. Je kan er ook voor kiezen om je beddengoed te wassen met aan anti-allergisch wasmiddel.

Hou je slaapkamer schoon

Om te zorgen dat je het aantal huisstofmijten verminderd is het ook zeer verstandig om de slaapkamer zo schoon mogelijk te houden. Gebruik regelmatig een stofzuiger in je kamer en het beddengoed schoon te houden. Door het gebruik van je stofzuiger verwijderd je stof en huidschilfers, dit voorkomt dat er een aantrekkelijk klimaat wordt gecreëerd voor de beestjes.

Gebruik luchtontvochtiger

Huisstofmijten houden van vocht, en een vochtige omgeving trekt deze beestje aan. Hou je slaapkamer daarom zo droog mogelijk. Dit kan je bewerkstelligen door de kamer goed te ventileren, maar je kan er ook voor kiezen om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Deze verwijderd het vocht uit de lucht, en zo helpt het mede om de huisstofmijt geen kans te geven.

Voorkom huisstofmijten in je beddengoed!

Ben je allergisch voor huisstofmijten dan is de keuze voor beddengoed zeer belangrijk. Kies het juiste materiaal dat goed ademt en zorgt dat vocht geabsorbeerd wordt. Was je dekbedovertrek en kussensloop minimaal eenmaal per week op minimaal 60 graden en zorg dat je slaapkamer zo droog mogelijk blijft door goed te ventileren of het gebruik van een luchtontvochtiger. Zo weet je zeker dat de huisstofmijt geen enkele kans meer maakt bij jou.