Is het goed om geen wekker te zetten?

Is het goed om geen wekker te zetten

Is het zetten van een wekker een zegen of een vloek? Het rinkelend geluid van een wekker is voor vrijwel iedereen een ongewenst vast ritueel. Elke dag weer opnieuw. Maar kunnen we het irritante geluid elimineren en op onze eigen biologisch klok vertrouwen? Deze vrij simpele vraag opent de deur naar een zeer boeiende discussie over slaap, levensstijl en onze relatie met de tijd. In deze blog duiken we daar diep op in.

Het negeren van de wekker

Laten we eerlijk zijn: als we het zonder wekker konden, dat zou een droom zijn die uit komt. Als we hier echter dieper op in gaan, dan komen we tot de conclusie dat het negeren van de wekker afgebeuk doet aan ons natuurlijke slaapritme. Het lichaam is voorzien van een ingebouwde biologische klok die voldoet aan het ritme dat het gewend is. Daar is de wekker óók een onderdeel van. Wanneer je in de ochtend cold turkey stopt met de wekker en vertrouwt op je eigen lichaam dan kan het je slaap verstoren en overdag slaperigheid veroorzaken. Dat is iets wat je niet wilt. Maar moeten we dan áltijd met een wekker slapen? Uiteraard niet, maar dat vergt enige training en dat leggen we hieronder uit.

De kunst van het wakker worden zonder wekker

Het is mogelijk om wakker te worden zonder wekker door te vertrouwen op ons lichaam. Maar hoe doe je dat? Dit vereist natuurlijk enige oefening. Als eerste dient er een consistent slaapritme patroon te zijn en dit moet gehandhaafd worden. Als dit eenmaal onder de knie is kan je genieten van het ontwaken op een meer natuurlijke en rustgevende manier. Want niets is lekkerder dan heerlijk wakker worden zonder dat het wekkeralarm afgaat terwijl je er eigenlijk nog niet klaar voor bent.

De vrijheid van natuurlijk ontwaken

Het leven zonder wekker en de vrijheid hebben om het eigen lichaam de kans te geven om te ontwaken kan voor sommigen als een bevrijding voelen. Het betekent dat je niet gevonden bent aan een vast schema en dat je de vrijheid hebt om te slapen totdat je lichaam volledig uitgerust is en klaar is voor de volgende dag. Dit kan leiden tot een gevoel van autonomie én minder stress in de ochtend. Je hoeft je niet meer druk te maken om of je niet door je wekker heen slaapt!

De valkuilen om zonder wekker te slapen

Een consistent slaappatroon over het gehele jaar klinkt als iets wat te doen moet zijn, maar er zijn legio valkuilen die het vaste slaapritme kunnen verstoren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot het missen van belangrijke verplichtingen wat stress en onrust kunnen veroorzaken. Hierbij kan je denken aan het eerder moeten opstaan vanwege het halen van een meeting of een vakantievlucht. De enige mogelijkheid om dit te managen is het eerder naar bed gaan. Een consistent beleid hierin is dus belangrijk. Een inconsistent slaappatroon draagt uiteindelijk er aan bij dat de kwaliteit van je slaap zal verminderen.

Mét wekker of zonder wekker slapen?

Als je een goede discipline hebt of als je dit kan aanleren is het in essentie goed om geen wekker te zetten en op een natuurlijk manier wakker te worden. Dit kan een bevrijdende keuze voor je zijn, terwijl het voor een ander tot enorme chaos kan leiden wat stress kan veroorzaken. Uiteindelijk is de sleutel tot succes van een goed slaapritme om de balans te vinden tussen onze biologische klok en het voldoen aan de dagelijkse verplichtingen.