Tips over beddengoed wassen

Tips over beddengoed wassen

Je hebt net nieuw beddengoed aangeschaft die jouw slaapkamer een leuke uitstraling geeft. Maar hoe zorg je er voor dat het niet meteen krimpt, gaat pillen of dat er kreuken inkomen? Je wilt graag je dekbedovertrek mooi houden, ook na een wasbeurt. Wij leggen hieronder uit wat je het beste kan doen, zodat je niet bibberend naar je wasmachine loopt!

Beddengoed wassen voor gebruik een goed idee?

Een dekbedovertrek is naast een mooi, passend dessin ook erg functioneel. Een overtrek is een hoes die om je dekbed heen gaat en daardoor je dekbed beschermd tegen vuil, vocht en stof. Beddengoed kan uit verschillende materialen bestaan en hebben vaak ook een wasprogramma nodig. Terug naar de vraag of het een goed idee is om je beddengoed te wassen voor gebruik. Wij adviseren dit wél te doen. Dit, omdat beddengoed na het productproces gelijk verpakt wordt en daardoor nog een productiegeur en bacteriën kan bevatten. Let wel! Het beddengoed dat Ekstero aanbiedt doet minimaal aan de eisen van OEKO Tex, wat betekent dat er geen gevaarlijke stoffen zijn gebruikt. Dit is goed voor je gezondheid, huid en milieu. Daarnaast activeert het wassen voor gebruik direct het vochtabsorberend vermogen van het beddengoed, wat zorgt voor optimaal slaapcomfort. Immers, je verliest veel vocht tijdens het slapen.

Hoe weet ik welk wasprogramma ik kan gebruiken voor mijn beddengoed?

Op elke productpagina op Esktero.nl kan je in de specificaties terugvinden tot welke temperatuur jouw beddengoed gewassen kan worden. De meeste dekbedovertrekken kunnen tot en met 60 graden gewassen worden. Je kan dit ook terugvinden op het label van jouw aangekochte dekbedovertrek of lakens. Dit label bevat tevens informatie over de wasdroger en of je het gewassen beddengoed ook kan wassen. Daarnaast bevelen we aan om je dekbedovertrekken binnenste buiten uit te wassen en te samen met gelijke kleuren te wassen. Dit zorgt er voor dat de levensduur van je dekbekhoes verlengd wordt.

Hoe vol kan ik mijn wasmachine stoppen met beddengoed?

Het is aan te bevelen om je wasmachine niet te vol doen met beddengoed. Dekbedovertrekken, maar ook hoeslakens, kussenslopen of eventueel een dekbed dat gewassen kan worden hebben ruimte nodig om te kunnen draaien en volledig fris en schoon te worden. Daarnaast voorkomt het kreuken. Een handige tip hierin is om je hand bovenop het beddengoed te leggen dat in de wastrommel zit en te kijken of je je hand nog vrij rond kan bewegen. Zo blijft je beddengoed luchtig in de trommel, voorkom je kreuken en kan je na de wasbeurt weer genieten van fris, schoon en heerlijk ruikend beddengoed!

Wat moet ik doen na het wassen van mijn slaaptextiel?

Als je beddengoed het aanbevolen wasprogramma gedraaid heeft is het verstandig om deze direct uit te hangen om te laten drogen. Je kan er ook voor kiezen – als dit tot je beschikking is – om je beddengoed in de droger te doen. Wij bevelen echter aan om dit zelf uit te hangen, in de zomer kan dit uiteraard ook buiten aan bijvoorbeeld een droogmolen. Een droger kan er voor zorgen dat je beddengoed sneller slijt, daar heb je met het zelf uithangen op een droogrek- of molen geen last van.

Hoe vaak moet ik beddengoed wassen?

Het is verstandig om eenmaal per week om je beddengoed te wassen. Je verliest ’s nachts veel vocht en je wilt het aantal huisstofmijten en bacteriën liefst buiten de deur houden. Uit onderzoeken blijkt dat het minimaal eenmaal per week wassen van je overtrekken zorgt om een gezondheid slaapklimaat te behouden in je slaapkamer. En daar is het natuurlijk allemaal om te doen: optimaal slaapcomfort om te zorgen dat je de volgende dag weer fris kan opstaan.