Waar moet je op letten bij het kopen van een hoeslaken?

Waar moet je opletten bij het kopen van een hoeslaken?

Het lijkt een eenvoudige taak om voor je bed een hoeslaken te kiezen, maar er zijn zoveel verschillende lakens op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn namelijk veel factoren waar je rekening mee dient te houden om tot de juiste keuze te komen. In deze blog gaan we in op tien belangrijke vragen die jou gaan helpen bij het aankopen van het juiste hoeslaken.

 1. Wat voor type hoeslaken heb ik nodig?

Er zijn een aantal verschillende type hoeslakens, want niet elk matras is even groot. Zo heb je een kinderdekbed, een standaardmatras of bijvoorbeeld een boxspring. Deze hebben diverse hoogtes, waar ook speciaal een hoeslaken voor ontwikkelt is. Dit is gedaan, zodat er een goede pasvorm ontstaat. Maar wanneer heb je welk type hoeslaken nu precies nodig? Dat leggen we hieronder uit.

 • Standaard hoeslaken: dit type laken heeft een maximale hoekhoogte van 30 centimeter en is geschikt voor een standaardmatras van 25 centimeter.
 • Baby hoeslaken: voor baby-hoeslakens dien je rekening te houden met een matrasdikte tot 8 centimeter. De afmetingen zijn 40×80 cm (wiegje) of 60×120 cm (ledikant).
 • Kinderhoeslaken: een kinderhoeslaken is geschikt voor een peuter, de afmeting van het hoeslaken is 70×150 cm.
 • Topper hoeslaken: een topper hoeslaken is geschikt voor een topdekmatras of een toppermatras. De matrasdikte varieert hier bij van 8 tot 12 centimeter.
 • Boxspring hoeslaken: voor boxsprings zijn hoeslakens ontwikkelt die een extra hoge hoekhoogte hebben. De hoekhoogte is 40 centimeter en is geschikt voor boxspring matrassen van 35 centimeter.
 • Splittopper hoeslaken: heb je een verstelbaar matras? Geen probleem, ook daarvoor zijn speciale hoeslakens ontwikkelt. Bij een splittopper hoeslaken is een inkeping gemaakt, waardoor deze netjes op zijn plaats blijft zitten. Een splittopper is geschikt voor matrassen met een dikte van 10 centimeter.
 1. Welk materiaal is het meest geschikt voor mij?

Je wilt graag optimaal comfort ervaren tijdens het slapen en het materiaal speelt daarin een belangrijke factor. Er is keuze uit katoen, jersey, flanel of katoen-satijn. Katoen is goed ademend, absorbeert vocht en is slijtvast, wat betekent dat je er lang van kan genieten. Flanel is vooral geschikt voor de winter of mensen die het snel koud hebben. Flanel heeft een donslaagje, wat er voor zorgt dat het snel del lichaamstemperatuur aanneemt. Jersey-katoen is zeer elastisch en heeft op meerdere maten een goede pasvorm. Wil je een luxere variant van katoen? Kies dan voor katoen-satijn. De satijnbinding zorgt er voor dat het glanst, en dit materiaal voelt heerlijk soepel en zacht aan.

 1. Welke afmeting hoeslaken heb ik nodig?

Om te zorgen dat je de juiste afmetingen hebt van je hoeslaken dien je te weten wat de afmetingen zijn van je matras. Deze kan je eenvoudig opmeten. Je hoeslaken dient altijd dezelfde afmeting te hebben. Heb je twee losse matrassen voor een tweepersoonsbed? Dan kan je er ook voor kiezen om twee eenpersoons hoeslakens aan te schaffen.

 1. Is een hoeslaken kreukvrij?

Een laken dat een goede pasvorm heeft verschuift niet gedurende de nacht. Dit zorgt er voor dat je een strak en glad hoeslaken hebt, wat heerlijk comfortabel ligt. Daarnaast kan je een hoeslaken in de meeste gevallen ook strijken om de laatste plooien helemaal glad te krijgen.

 1. Hoe elastisch is een hoeslaken?

Om te zorgen dat een hoeslaken tijdens de nacht niet verschuift is het verstandig om een laken te kiezen die voorzien is van elastiek rondom de hoeken. Dit zorgt voor een juiste pasvorm, wat goed slapen bevorderd.

 1. Welke kleur hoeslaken past het best in mijn interieur?

Welke kleur het best in jouw slaapkamer past is heel erg persoonlijk. Met een wit hoeslaken kan je gemakkelijk combinaties aangaan met andere kleurtinten beddengoed. Kies je voor zwart, dan ga je meer voor een luxueuze tint. Met taupe of bruin creëer je een landelijke uitstraling en roze zorgt voor een romantische setting. Daarnaast heb je ook nog wat fellere kleuren zoals geel, rood en groen. Of je nu een rustieke uitstraling wilt of juist wat meer kleur in de slaapkamer wilt brengen. De keuze in kleurtinten is enorm, wat er voor zorgt dat er altijd een kleur bijzit die past bij je interieur.

 1. Hoe weet ik of een hoeslaken wasbaar is?

In elk laken zitten was instructies, waarin staat aangegeven tot welke temperatuur het hoeslaken gewassen kan worden. Daarin staat ook aangegeven of het geschikt is voor de droger en of het strijkvrij is. Volg de instructies altijd op, zo kan je lang blijven genieten van je hoeslaken.

 1. Ademt het hoeslaken goed?

Om te zorgen dat je het ’s nachts niet te warm krijgt is een goede ventilatie belangrijk. Een laken wat vervaardigd is uit katoen ademt goed en absorbeert vocht. Ditzelfde geldt ook voor jersey en katoen-satijn.

 1. Hoe duurzaam is een hoeslaken?

De hoeslakens die door Ekstero.nl worden aangeboden voldoen allen aan het OEKO Tex-label. Hiermee wordt aangegeven dat er geen chemische, gevaarlijke stoffen gebruikt zijn. Dit is goed voor je huid, het milieu en je gezondheid. Het draagt bij aan een gezonde slaapomgeving.

 1. Wat is mijn budget?

De aanschaf van een hoeslaken is ook goed kijken naar prijsklassen. Zo is het ene katoenen hoeslaken goedkoper dan de ander. Dit heeft te maken met de draaddichtheid en de kwaliteit van het laken. Wil je meer een duurzamere variant? Dan dien je budget iets hoger te zijn dan gemiddeld. Wil je een goedkoper laken? Dan is vooral jersey, dat geschikt is voor meerdere maten, een goede oplossing die optimaal comfort biedt.

Conclusie

Een hoeslaken die geschikt voor jouw is hangt erg af van je persoonlijke situatie. Hierboven hebben we geprobeerd om in tien vragen de keuze te vergemakkelijken. Hou rekening met je matrasdikte, het materiaal, de afmetingen, elasticiteit, kleur en je budget. Door deze vragen te beantwoorden kan je het perfecte hoeslaken vinden die praktisch en comfortabel is. Via onze hoeslaken-pagina kan je via de handige filteropties gemakkelijk je keuze maken om het juiste laken aan te schaffen. Slaap lekker!