Wat is het verschil tussen katoen, percale katoen en katoen-satijn?

Wat is het verschil tussen katoen, percale katoen en katoen-satijn?

In de wondere wereld van het beddengoed zijn er diverse stoffen waaruit je een keuze kan maken. Katoen is het meest populair, maar naast dit materiaal is er ook percale katoen en katoen-satijn. Wat onderscheid deze drie stoffen van elkaar? In deze blog gaan we dieper in op de gezamenlijke- maar ook de unieke eigenschappen en kenmerken van elk. Zo kan je een weloverwogen keuze maken die voldoet aan je persoonlijke voorkeur.

Klassiek katoen beddengoed

Zeg je textiel dan zeg je vrijwel automatisch katoen. Dit natuurlijke materiaal wordt al eeuwenlang gebruikt om textiel te vervaardigen. Katoen is slijtvast, wat het duurzaam maakt. Het gaat namelijk lang mee in perfecte staat. Daarnaast ademt het goed, voelt het zacht aan en absorbeert het vocht. Heb je last van nachtelijk zweten? Dan is katoen een uitstekende keuze. Katoen heeft tevens nog een voordeel in de zomer: het heeft een licht verkoelende werking. Katoen wordt voor vrijwel al het beddengoed gebruikt. (kinder-)dekbedovertrekken, hoeslakens, dekbedden, kussenslopen en strandlakens zijn een aantal voorbeelden waarin katoen aanwezig is. Katoen beddengoed is te wassen en geschikt voor de droger.

Een heerlijk luxe gevoel met percale katoen

Percale katoen ontstaat door een weeftechniek. Katoen wordt geweven met een strakke constructie waarbij de draden gelijkmatig over elkaar heen worden gelegd. Hierdoor onstaat een zeer stevige en duurzame stof die percale katoen genoemd wordt. Percale heeft een licht, ademend gevoel en een matte afwerking. Dit maakt het perfect voor de zomermaanden, maar ook zeker voor mensen die de voorkeur geven aan een koel slaapklimaat in de slaapkamer. Percale katoen heeft een knisperend en verfrissend gevoel, wat vaak geassocieerd wordt met een luxueuze hotelervaring. Percale katoen kom je net als katoen tegen in veel verschillende soorten beddengoed, waaronder dekbedovertrekken, hoeslakens en dekbedden. Percale katoen is luxer en duurder dan gewoon katoen, waardoor je het in minder mate tegenkomt.

Heerlijk zijdezacht genieten met katoen-satijn

Net als percale katoen is ook katoen-satijn een weeftechniek. Katoen-satijn wordt gemaakt van langere katoenvezels. Deze vezels worden dicht op elkaar geweven, wat resulteert in een zijdezachte stof, die glad en glanzend is. Katoen-satijn heeft een luxe-uitstraling en een soepel gevoel. Het heeft ademende kwaliteiten, absorbeert vocht en heeft een lange levensduur. Het materiaal kreukt tevens niet, wat een extra pré is. Daarnaast wordt gezegd dat katoen-satijn zorgt voor minder rimpels, een zuivere huid en glanzend zijdezacht haar. Dit materiaal kom je voornamelijk tegen bij dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenslopen. De dekbedovertrekken van Descanso zijn van katoen-satijn en tevens voorzien van het GOTS-label, wat ze érg duurzaam maakt.

Welk materiaal is het meest geschikt voor jou?

In deze blog hebben we de verschillen uitgelegd over katoen, katoen-satijn en percale katoen. Het is belangrijk om bij het kiezen van beddengoed rekening te houden met waar je persoonlijke voorkeuren liggen. Katoen ademt goed, absorbeert vocht en is veelvuldig te verkrijgen in het slaaptextiel. Met Percale katoen haal je de hotelervaring in huis. Het voelt nét wat zachter aan, is perfect voor de zomermaanden en voor mensen die graag in een koel slaapklimaat slapen. Katoen-satijn heeft een luxe uitstraling, voelt zijdezacht aan, heeft een mooi glans, is glad en kreukt niet. Met bovenstaande informatie op zak ben je in staat om een weloverwogen beslissing te nemen die bijdraagt aan een goede nachtrust en uitmuntende slaapcomfort.